Nye kumlokk med innstøpte funderinger får oppmerskomhet. Foto: Foto: Göteborgs Stad

Restaurerer kummer med innstøpte funderinger

Gøteborg: I år vil 133 kummer i byen bli restaurert, men de nye lokkene vil ikke se ut som vanlig. Gøteborg kommune skal pryde dem med et innstøpt dikt av dikteren Lina Ekdahl.
– Flere diktere har hørt og vært interessert, sier Magnus Mott, prosjektleder i Göteborgs City.

0

Gøteborg City erstatter byens kumtopper i partier, men de nye lokkene vil ikke se ut som de pleier å gjøre – de vil bli utsmykket med innstøpte dikt fra forskjellige diktere. Dette er en del av byens jubileumsinitiativ Rain Gothenburg, og det er Cycle and Water Management som står bak utskiftningene av lokkene.

– Forhåpentligvis kan vi bytte ut nøyaktig 400 lokk neste år, ettersom Gøteborg feirer 400 år, sier Magnus Mott, prosjektleder for Rain Gothenburg og fortsetter med å forklare at prosjektet har to etapper, til Gøteborgsposten

– To dikt til blir presentert. Sammen med kulturadministrasjonen vil vi komme på hvordan den neste dikteren blir valgt.

Ord i jern. Foto: Göteborgs Stad

“Det får folk til å stoppe”

Magnus Mott sier at mange har vist en stor interesse for å få sjansen til å få verkene sine støpt på neste brønnhette-design. Flere diktere har tatt kontakt og vært interessert.

Tre av lokkene skal skiftes ut 20. mars: på Opaltorget, grensen til Wiesel og også i nærheten av Cycle Race og vannets eget kontor i Alelyckan, vil et nytt bli satt inn.

– Dette handler om brønntopper som er gamle og uansett må byttes ut. Så vi tenkte: hvorfor ikke bruke overflaten? Møtet mellom noe så funksjonelt som et kumlokk og et dikt er en perfekt ting i stressende tider, det kan føre til at folk stopper opp og forundrer seg, sier Magnus Mott, og legger til at prosjektet ikke kostet mer enn det vanlig viedlikehold vanligvis koster.

Fire årstider

Det er Gøteborg-dikteren Lina Ekdahl som står bak det første diktet, “Fakta”, som skal pryde de nye lokkene.

– Den direkte reaksjonen min var at jeg ville gjøre det. Det tar vanligvis lang tid for meg å bestemme meg, men dette var en fantastisk morsom idé, sier hun.

Lina Ekdahl nevner også ideen om å få folk til å stoppe hvis de passerer brønnlokket.

– Jeg ville ikke skrive noe bråkjekt, noe slagordlignende eller kun noe vakkert. Jeg ønsket å gjøre noe om at hvis du fikk se det, forhåpentligvis stopper du opp og tenker på det.

Hvordan føler du at så mange vil kunne lese arbeidet ditt?

– Det føles bra at poesi kan delta i samfunnet på en naturlig og konkret måte, i stedet for å bli plassert på et eller annet fint, opphøyd sted, sier Lina Ekdahl til Gøtebørgsposten.

Se filmen om prosjektet.