I den pågående coronaepidemien har diagnostikk på individnivå vært viktig for å spore og forhindre overføring av viruset. Begrenset kapasitet i folkehelseovervåkningen er imidlertid en utfordring, noe som også var tilfellet i andre epidemier forårsaket av influensaviruset H1N1 i 2009, Ebolaviruset i 2014 og Zikaviruset året etter.
I et nytt prosjektforslag vil forskere fra en rekke ulike institusjoner spore viruset gjennom kloakken; og slik danne seg et bilde av både virusets utbredelse og motstandsdyktighet.
– I fremtidens folkehelseovervåking er vi avhengige av innovative bioanalytiske tilnærminger, sier Jose Antonio Baz Lomba, forsker i Norsk institutt for vannforskning (NIVA), fra sitt hjemmekontor.
En overvåkning i avløpsvann kan fange opp patogener, sykdomsfremkallende bakterier og virus, før befolkningen viser tegn på symptomer. Ettersom SARS-CoV-2 oppformerer seg i tarmen og skilles ut i avføring, har prosjektpartnerne stor tro på tilnærmingen. En slik kvantitativ overvåking kan også gi forskerne datamaterialet de trenger for å modellere utbredelsen av epidemien i nær sanntid.
– Denne tilnærmingen vil være uavhengig av sykehusrapporteringssystemer, fri for samfunnsmessige skjevheter og kan tilpasses nye og overhengende trusler mot folkehelsen, sier Baz Lomba.