Det mangler ikke på nedbør i Norge, og det er ikke uten grunn at vannkraft er den største fornybare energikilden. Men selv om det er nok av vannressurser, er det ingen grunn til å sløse med vannet i hjemmet. Enkle sparetiltak og moderne produkter kan slå ut på både privatøkonomien og miljøet.
Lar vannet renne
Undersøkelsen viser blant annet at halvparten av befolkningen lar vannet renne mens de pusser tennene. Ifølge statistikken er de yngre gjennomgående mer disiplinerte når det kommer til vannsparing enn de eldre, mens kvinner er mer bevisste enn menn på hvor mye vann de bruker.
— Funnene i undersøkelsen tyder på at holdningene til vannforbruk varierer ut ifra både alder og kjønn. Ser vi derimot på den norske befolkningen under ett er vannforbruket per husholdning blant de aller høyeste i verden, forteller markedssjef i Grohe Norge, Emilie Bjerke, og kommer med en tydelig oppfordring:
— Klarer hver enkelt å redusere vannforbruket i husholdningen, vil det totale vannforbruket gå ned, noe som igjen vil gi miljøgevinst. Et redusert vannforbruk vil føre til at vi sparer kjemikalier og strøm brukt til rensing og transport for drikkevann og avløpsvann. I neste rekke vil det føre til lavere gebyrer for vann- og avløpstjenester, legger Bjerke til.
Kjører halvfull maskin
På samme måte som ved tannpuss, så lar annenhver nordmann ofte vannet renne i dusjen mens de vasker hår eller kropp, eller mens de barberer seg. Også her er det de yngre som er flinkest i klassen.
Et annet hverdagslig fenomen med stort forbedringspotensial handler om hvordan vi håndterer oppvasken. Hele fire av ti nordmenn innrømmer at de ofte eller av og til setter på oppvaskmaskinen før den er helt full. Her er det småbarnsfamiliene som kommer dårligst ut av statistikken, samt de med høy inntekt. Samtidig viser undersøkelsen at kvinner er flinkere enn menn på dette punktet.
— Det er mye å hente gjennom relativt enkle grep i hjemmet, men det finnes også en rekke produkter som kan bidra til å holde vannforbruket på et fornuftig nivå. Både kraner, dusjtermostater og hånddusjer fås med vannbesparende teknologi. Du kan spare opptil 40% vann, uten at det går på bekostning av opplevelsen. Her er det også penger å spare, forteller Bjerke.
— Et dusjtoalett sørger for mindre sløsing av papir, mens for eksempel en kjøkkenkran med integrert filter og kullsyrefunksjon gjør at du ikke trenger å kjøpe flaskevann på butikken. På den måten bidrar man til å redusere plastavfall og CO2-utslipp, fortsetter Bjerke.
Vet ikke hvordan man betaler for vannet
Og selv om moderne produkter kan gi både miljømessig -og økonomisk gevinst, så bør nok mange av oss først og fremst gå litt i oss selv. Undersøkelsen viser nemlig at en av tre nordmenn ikke vet, eller er usikre på hvordan de betaler for vannet hjemme.
Norsk Vanns tips til hvordan man kan redusere vannforbruket (og ofte også strømforbruket) i hjemmet:
- Ta heller flere kjappe dusjer istedenfor å bade. Da sparer du både strøm og vann.
- Monter sparedusj. Da bruker du bare halvparten så mye vann (og varmtvann) og blir like ren på samme tid.
- Sett kun på vaskemaskin og oppvaskmaskin bare når de er helt fulle. Skrap, ikke skyll av tallerkener og bestikk. Oppvaskmaskinen skal klare å vaske rent.
- Reparer dryppende vannkraner.
- Ikke la vannet renne når du pusser tennene.
- Installer toalett med vannsparende spyleteknologi og bruk den lille knappen for halvspyling når du urinerer.
- Reparer toalett som har en rennende cisterne, da det kan gå tapt så mye som 400 000 liter vann i året. Suser det i toalettet? Sjekk det ut.
- Oppdager du mye kondens på vannrørene i kjelleren, kan dette bety at f.eks. et toalett står og renner.
- Hvis du har en vannmåler, kontroller den når alt vann i huset er slått av. Står den stille er du trygg. Gjør den ikke det, betyr det at det renner vann fra et eller annet sted i huset ditt.
Så mye kan man spare på å være vannbevisst:
I utregningene nedenfor er det tatt utgangspunkt i vann- og avløpsgebyrene for Oslo kommune i 2020, som tilsvarer omtrent fire øre per liter vann vi bruker:
- En gjennomsnittlig familie på fire kan spare 13 998 kr i året på å bytte til en dusj med vannsparing. Det er da tatt utgangspunkt i at alle familiemedlemmene dusjer i snitt 10 minutter per dag, og både vann- og strømutgifter[1] er regnet med.
- En gjennomsnittlig familie på fire kan spare 2 523 kr i året hvis alle skrur av kranen mens de pusser tennene. Ved å bytte til en vannbesparende kran kan samme familie spare 1 191 kr i året.
- Dersom du har en rennende cisterne i hjemmet, kan det ifølge Norsk Vann renne igjennom totalt 400 000 liter med vann i løpet av et år. Tar man utgangspunkt i vann- og avløpsgebyrene for Oslo kommune vil dette utgjøre en kostnad på 16 000 kr i året.
*Utregningene ovenfor gjelder naturligvis bare for de som har montert vannmåler i hjemmet, som vil fange opp hvor mye vann som brukes. Hvis boligen din ikke har montert vannmåler, beregnes avgiften ut fra areal.