– Det er mest sannsynlig avføring fra utsiden. Regn tar med seg avføring slik at infisert regnvann trenger inn i høydebassenget. Planen er å tømme høydebassenget for å undersøke sprekker, men det må vi avklare med politi og Mattilsynet om de har tatt de prøver de trenger, sier varaordfører Bård Espelid til NRK.
Espelid sier tiltakene de har satt i verk, høy kloring av vannet og koketiltak – samt at folk holder seg unna vannet – har hatt en gunstig effekt. Det er fortsatt veldig høy E. coli-aktivitet i høydebassenget, og varaordføreren understreker at det fortsatt er tilførsel av bakterier til bassenget.
Og selv om man nå kan være nær et svar på hva som er smittekilden, må Askøyværingene fortsatt være innstilt på å koke vannet sitt.
– Det vi er gått ut med, er at dette gjelder i alle fall i fem-seks uker til, sier varaordfører Bård Espelid til Bergens Tidende.
Selv er han ikke blitt syk, til tross for at han bor i det berørte området. Han sier til NTB at han håper forskning og rapporter om det som har skjedd, kan bli til nytte for samfunnet fremover.
Torsdag ble det kjent at en 72 år gammel kvinne fra Askøy er død. Kvinnen ble innlagt med mage- og tarmsymptomer, og har fått påvist smitte av Campylobacter-bakterien. Kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Også i dette tilfellet har fylkeslegen åpnet tilsyn. Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) skal mandag besøke Askøy for å få en redegjørelse av kommunen om smitteutbruddet. Listhaug har sagt at hun vil iverksette en landsomfattende kartlegging av drikkevannet i alle landets kommuner.