Fagtreff med stor spennvidde

Norsk Vanns årlige fagtreff favner et bredt spekter av temaer med bærekraft som gjennomgangstema. Stikkord er vannforsyning, modellering, ledningsnett, drikkevannsrening, forurensing i avløpsvann og slam, samt gjødselvareforskriften. Det blir også presentert ny teknikk og resultater fra relevant forskning.

0

Det er Norsk Vanns vannkomité og avløpskomité som arrangerer fagtreffet, som finner sted på Thon Hotel Oslo Airport på Gardermoen 23. – 24. oktober

Første dag går i tre parallelle løp. Den ene omhandler by gjødselvareforskrift – hva kommer og hva blir konsekvensene? Mange etterspør en forskrift som vil legge mest mulig til rette for utnyttelse av avløpsslam. Myndighetene presenterer forslag til ny forskrift, og man får belyst mulige konsekvenser av forslaget gjennom innlegg fra anleggseiere og landbruksrådgivning. Det er satt av god tid til diskusjon om et viktig tema for mange. Videre i løpet er tema klimagassregnskaps-veiledning, energioppfølging fra manuell oppfølging til full-elektronisk system, resultater fra det store Recover-prosjektet om gjenvinning av ressurser fra avløpsvann. I tillegg vil Yara presentere muligheter og utfordringer ved utnyttelse av sekundært fosfor.
Den andre parallellen dreier seg om prøvetaking. Drikkevannsforskriften fra januar 2017 ga endringer knyttet til prøvetaking. Dette skal gjenspeiles i vannverkenes prøvetaking. Norsk Vann har utarbeidet en ny veiledning for å hjelpe vannverkene i utarbeidelsen av planene, og med de vurderingene som skal ligge til grunn for slike planer. Veiledningen blir  presentert og diskutert. Videre settes søkelys på tørkesituasjonen i sommer. Har kommunene verktøy til å håndtere slike situasjoner? I forlengelse presenteres ny temaveileder til plan- og bygningsloven samt hensyn til drikkevann i vannforvaltning. Til slutt vil blant andre Asker kommune dele erfaringer med trykkreduksjon, soneinndeling og energioptimalisering i sitt foredrag.
Tredje parallell første dag tar for seg bruk av modelleringsverktøy. Her får man presentert ulike modeller og verktøy som brukes for å løse komplekse oppgaver.

Andre dag inneholder også tre parallelle løp. Det ene dreier seg om mikroplast og miljøgifter i avløpsvann og slam – nye rapporter og aktuelle tiltak. Resultater fra en undersøkelse av miljøgifter i avløpsslam fra de 18 største anlegg i Norge legges fram. Niva og Statens vegvesen presenterer undersøkelser av mikroplast i vegavrenning
og avløpsslam, samt tiltak for å forebygge utslipp. Vitenskapskomitéen for miljø og mattrygghet (VKM) forteller om et pågående arbeid med vurdering av mikroplast, og Nibio vil presentere undersøkelser av mikroplast i resirkulerte avfallsstrømmer. Det blir presentert et forskningsprosjekt om mikroplast fra Bergen kommune, og Veas vil fortelle om erfaringer og utfordringer med å analysere miljøgifter i avløpsvann og slam.
Den andre parallellen dag 2 gjennomføres i samarbeid med Rin og Sstt. Første halvdel av dagen brukes til å diskutere omfyllingsmasser i ledningsgrøfter. Brukes riktige masser, hva er kravene og hva sier standard? Det blir presentasjoner fra ledningseiere, og fra entreprenørene med litt ulikt syn på dette. Det blir deretter en paneldebatt om temaet. Siste del av dagen er viet ulike prosjektpresentasjoner omkring rehabilitering av kummer og vannledninger. Det blir også en presentasjon av separering med NoDig, og en ny metode for lekkasjedeteksjon. Det blir også et innlegg om ADK-ordningen sett fra produsentenes side.
Den tredje parallellen knyttes til “Forum for Sikker, Bærekraftig og Klimarobust Drift av Koaguleringsanlegg” som arrangeres for tredje år på rad. Årets program er som vanlig faglig dypt og tar for seg aktuelle problemstillinger for de som driver vannbehandling, LCA analyse ved valg av vannbehandling, erfaringer fra Skottland, barriereeffekt ved koagulering, fremtidens koaguleringsmidler, slam fra vannbehandling og returstrømmer.

Se programmet her