Til tross for at avløpsvann fra alle sykehus inneholder spor av meldepliktige sykdommer, resistente bakterier, farlige virus og rester av legemidler stiller folkehelsemyndighetene i dag ingen særskilte krav til rensing av utslipp fra sykehus. I forbindelse med overvannsproblematikk og utslipp av kloakk til miljøet har dette vakt bekymring i fagmiljøer.
Pr i dag er det kun produsenter av legemidler som etter eget ønske foretar en slik rensing av avløpsvannet. Les tidligere artikkel i VANytt
Nå har Næringsrådet i Uppsala Regionen gått sammen med Uppsala Universitet i å samfinansiere et pilotanlegg for ozonbehandling av avløpsvannet. Målet er å finne en løsninger som vil bryte ned medisinrester og resistente bakterier i avløpsvannet.
Det er miljøenheten i Uppsala-regionen som sammen med Uppsala universitetssykehus, Universitetet i Uppsala og næringslivet ønsker å finne en løsning for å fjerne medisinrester og resistente bakterier fra avløpsvann ved hjelp av ozon.
Prosjektet innebærer en oppgradering av avsluttet en pilotstudie i laboratorieskala til et pilotanlegg i tilknytning til Akademisk sykehus.
– Hvis prosjektet lykkes, vil resultatet bli svært viktig i kampen mot antibiotikaresistens, både nasjonalt og internasjonalt. Det er veldig bra at regionen Uppsala ligger i forkant av dette området, sier Jenny Lundström (MP), leder av Regional Development Board, i en pressemelding.
Årsaken er at sykehus bruker store mengder spesielle antibiotika er at man er nødt til å bruke dette den siste fasen av problematiske infeksjoner, antibiotika som helsevesenet for enhver pris ønsker å unngå å se motstand mot ve den senere anledning. Det finnes prosjekter som også undersøker behovet for ekstra rensing i kommunale behandlingsanlegg, mens dette prosjektet tar sikte på å komme nærmere kilden til utslipp ved å rense sykehuset på sykehuset.
Prosjektet som helhet har et budsjett på godt 2,3 millioner kroner. Resterende del betales gjennom intern arbeidstid og budsjett for narkotikamålet i Miljøprogrammer 2019 – 2022.