Roy Prang, her ved Sorgenfri Pumpestasjon stiller gjerne VA-etatens ressurser til rådighet for kommunen

Sorgenfri pumpestasjon 

En pumpestasjon i tidens ånd. Vakker og vedlikeholdsfri, stillegående og uten lyter. Sorgenfri pumpestasjon er framtidens løsning og lever til fulle opp til sitt navn.

0

Den kan ligne på et moderne studio der den ligger ved innfartsåren til Halden. Fokuset på det arkitektoniske har vært viktig. Store åpne glassflater, et rent og sobert inntrykk og stilig belysning som spiller i ulike farger om natten.  Sorgenfri pumpestasjon stikker seg på mange måter ut fra massen og er et godt eksempel på offensiv VA-filosofi.

Roy Prang og Rune Rostigen er tilfreds med tingenes tilstand

Den har nå vært i drift i snart to år. To bekymringsløse år, ifølge Roy Prang og Rune Rostigen, henholdsvis fagkoordinator VA og serviceansvarlig for pumpestasjoner i Halden kommune. De har begge mer enn førti års erfaring i VA-faget og er fulle av lovord over verket.

– Den er vedlikeholdsfri. Det blir kanskje å spyle over med vannslange en gang på sensommeren, om det er ekstra mye pollen og sånn. Vinduene er faktisk selvrensende, så det er vel ikke helt nødvendig, regnet gjør jo samme nytte, sier Roy Prang.

Vannstrømmåler gir sanntidsdata fra mengdene stasjonen leverer

Selv var Roy med på å sette ned den forrige stasjonen, det var mer fysisk arbeid for førti år siden. Den gang var det langt mer plunder med pumpestasjonene.
– Da jeg begynte i kommunen var det en annen tid. Om vinteren hendte det at vi gikk med en kjelke med sand på og strødde på viktige steder. I dag går vi med nettbrett og tar pulsen på pumpene. Det var to mann som hadde hendene fulle med å stelle syv stasjoner. I dag er det en mann på Haldens syttito pumpestasjoner! Det har vært en utrolig utvikling i faget, og Sorgenfri er toppunktet vårt, understreker Roy, som tror det kan bli en tilsvarende stasjon til med tiden, nede i Haldens havnestrøk.
– Der er det mye besøkende og turister. Det hadde vært stilig, sier han.

Pumpestasjonen sett fra veien.

I gamle dager tegnet og bygde man stasjonene selv. Nye Sorgenfri ble tegnet, prosjektert og bygget av eksterne krefter. Det var nøkkelen i døra, klar til drift.
– Vi ser i ettertid hvor smart det har vært å tenke vedlikeholdskostnader. Selv om stasjonen ser litt kostbar ut er den ikke så mye dyrere enn tradisjonelle løsninger. De store glassflatene slipper inn mye lys, så arbeidsmiljømessig er den helt super, når man med tiden må oppgradere eller skifte ut noe. Tanken om å vise fram pumpestasjonen for publikum har jeg også sansen for, her ser man hva pengene går til, det er effektivt, moderne og renslig, understreker Roy.

Rune Rostigen er også full av lovord om stasjonen.
– Det er det ikke mye vi hadde gjort annerledes. Den er godt planlagt. Riktige produkter er valgt. Den fungerer. Kanskje vi hadde flyttet all elektronikken rundt styring av pumpene opp på bakkenivå. Selv om det nok et verst mulige scenario kan det hende at rommet her nede en gang kan flomme over, da blir det billigere å ha elektronikken oppe. Tørr. Men jeg håper jeg tar feil, sier Rune, som må haste videre. Halden er en vidstrakt kommune, og noen pumpestasjoner trenger fortsatt hyppigere besøk enn andre.

Styresystem for pumpene

Sorgenfri pumper kloakk fra området ved Svinesund, Berg, Rokke, Svalerød og Sponvika. Det står en pumpestasjon lenger ute som skyver avløpsvannet videre til Sorgenfri, derfra går det rett til det nye renseanlegget i Remmendalen, som har nyåpning om noen dager.

Stasjonen er satt opp med to Flygt pumper som styres med nivåmålere. En pumpe er stor nok for å klare hele oppgaven. Man har en pumpe i reserve som skal settes inn ved eventuelt vedlikehold på en pumpe. Pumpene styres etter nivåene og skifter på jobben. Ved faste intervaller starter mixer og forbereder tømming av sumpen.
– Disse pumpene er veldig stillegående. De er naturligvis frekvensstyrte og har myk start og stopp. Det er faktisk mikseren som lager mest lyd, og ved faste intervaller spyles også veggene i sumpen. Alt er forhåndsinnstilt og automatisk. Alt tyder på at vi har de rette innstillingene, sier Rune.

Etter pumpene er det tilbakeslagsventiler av kuletyper. De er gode å ha om man skulle åpne pumpa og undersøker eller fjerne et eventuelt fremmed element. Det finnes både klaffe- og kuletyper. I Halden har man best erfaring med kuler.

Tilbakeslagsventil med kule

Fra pumpene passerer avløpsvannet en Krohne vannstrømmåler, som måler væskemengden som passerer og samtidig tar pulsen på pumpene.
– Målerne forteller hvor mye som går gjennom og dermed også hva pumpene yter pr tidesenhet. Om de med tiden skulle bli litt slitne ser vi det online på skjermene våre. Da kan det hende at en pakning skal byttes. Å ha sanntids målinger er viktig, styring av avløpsstrømmør er fint for drift av renseanlegget, som vil ha jevnest mulig strøm, i forhold til styring av prosessene. Vi kan til en viss grad justere hva som flyter i systemet fra sentralen nede i byen, forklarer Roy.

Sorgenfri pumpestasjon ble nominert til byggeskikkprisen i 2016 og fikk hederlig omtale. Juryen mente prosjektet var et godt forbilde som viser at også kommunaltekniske bygninger kan ha en utradisjonell utforming. Det er rådgivningsselskapet Pöyry i Sarpsborg som sammen med arkitekt Kontur har utarbeidet en utradisjonell og moderne pumpestasjon som kombinerer design og et teknisk bygg på en ny måte.

Navnet Sorgenfri er hentet lokalt fra. Det er navnet på Peter Ankers «lysthus», som ligger tvers over veien for pumpestasjonen. Peter Martin Anker (1801 – 1863), var handelsmann fra Halden, og  kjøpte Rød herregård av svigerfaren Carsten Tank.