Hias How2O, et datterselskap av Hias IKS, er valgt til å utføre en pilotstudie med Hias-prosessen for MOVAR IKS. Studiet vil dokumentere potensialet for biologisk fosforfjerning ved Fuglevik renseanlegg utenfor Moss, som et ledd i beslutningsprosessen for å utvide renseanlegget til en kapasitet på 100 000 PE.
Movar IKS har signert kontrakt om en pilotstudie av Hias-prosessen med Hias How2O. Dette skjer etter gjennomføring av en mulighetsstudie, hvor Hias-prosessen ble sammenliknet med to ledende renseprosesser, henholdsvis MBBR og Aktiv slam BioP. Mulighetsstudien konkluderte med at Hias-prosessen har potensial for 30 prosent lavere driftskostnader og et vesentlig lavere karbonavtrykk, sammenlignet med konvensjonell MBBR-teknologi. Pilotstudiet starter opp i mai 2018, og varer i 12 måneder.
Hias-prosessen
Hias-prosessen er en patentert kontinuerlig renseprosess, basert på bakterier som danner biofilm på plastbrikker. Renseprosessen drives av selvfall, og er en teknisk robust løsning. Ved å kontrollere lufttilgangen i prosessanlegget får man fosforakkumulerende bakterier til å danne en biofilm og ta opp store mengder fosfor. Biofilmen lar seg enkelt skille fra vannfasen, og fra dette biofilmslammet kan man utvinne og resirkulere det verdifulle næringsstoffet fosfor. Hias-prosessen eliminerer, eller sterkt reduserer, bruk av fellingskjemikalier. Dette bidrar til vesentlig reduksjon i driftskostnader. I tillegg reduseres miljøbelastningen betydelig. Hias-prosessen har vært drevet i full skala ved HIAS IKS siden mai 2016 med svært gode resultater.
Movar
MOVAR IKS utreder fremtidens renseanlegg, og skal bygge om Fuglevik renseanlegg til en kapasitet på 100 000 personekvivalenter (PE) innen 2025. Administrerende direktør i MOVAR IKS, Johnny Sundby. ser på Hias-prosessen som et fremtidsrettet alternativ, og ser med spenning på hvordan prosessen fungerer på avløpsvann i Mosseregionen: -Hias-prosessen ser ut til å ha potensial for å både redusere driftskostnader betydelig og være et vesentlig mer miljøvennlig alternativ enn dagens renseprosesser. I MOVAR IKS ønsker vi også å gjenvinne ressurser fra avløpsvannet, og Hias-prosessen muliggjør nettopp dette, sier han.
Hias How2O
Hias How2O AS er et datterselskap av HIAS IKS. Selskapet eier rettighetene til Hias-prosessen, som er oppfunnet ved renseanlegget. Hias How2O skal kommersialisere teknologien. -Våre fagfolk har presentert teknologien i en rekke sammenhenger i inn- og utland. Vi opplever stor internasjonal interesse for Hias-prosessen, og vi er i dialog med flere aktører om mulig kommersielt samarbeid. Pilotstudien med MOVAR er en viktig milepæl for oss, siden dette vil gi oss den første eksterne dokumentasjonen på effektiviteten til Hias-prosessen. Vi vil også nevne at vi har en god samarbeidspartner i Innovasjon Norge, som har støttet både teknologiutviklingen hos HIAS og studier hos MOVAR, sier Anders T. Øfsti, daglig leder i Hias How2O.
I startgropa
Administrerende direktør i HIAS IKS, Morten Finborud, mener Hias How2O bare er i startgropa: -I 2011 vegret HIAS IKS seg for å investere i tradisjonell, kostbar og miljøfiendtlig renseteknologi. Det er derfor våre fagfolk har utviklet Hias-prosessen, og vi ønsker å dele denne teknologien med andre renseanlegg. I nær framtid forventer vi myndighetskrav om gjenvinning av næringsstoff fra avløpsvann, slik det allerede er vedtatt i land som Tyskland og Sveits. Per dags dato kjenner vi ikke til noen annen renseprosess i verden som gjør dette så kostnadseffektivt og miljøvennlig som Hias-prosessen, sier han.