Godt samarbeid over grensen, f.v. konstruktør Malin Johansson ved Uponor i Fristad, salgssjef Robert Osvaldsen Uponor i Norge og kunderådgiver Lena Forsberg i Fristad.

Grensen som forsvant

Fabrikken til Uponor i Borås betjener både det norske og svenske VA-markedet:

0

Fra fabrikken i Borås betjener Uponor både det norske og svenske VA-markedet med leveranser, teknisk support og kundeservice. Her er grensene mellom nasjonene for lengst visket bort. Alt handler om å levere gode løsninger på kortest mulig tid. 

Det er høy aktivitet både i produksjon, teknisk støtte og kundeservice ved Uponors rørfabrikk i Borås. Ikke minst merker man trykket fra den norske siden, som tar for seg av det store utvalget av produkter til vann og avløp. Særlig går det unna på kummer for pumpestasjoner, fordrøyningsbassenger, overvannsrør og kulverter. De virkelig store leveransene skjer ofte i forbindelse med VA til veiprosjekter.

– Vi er inne i en tid med utfordringer forbundet med klima og håndtering av overvann. Uponor skal være nyskapende og tilby stadig bedre løsninger som også tar miljø på alvor, sier Soile Kankanpää, VP innen salg og markedsføring i Norden ved Uponor.

Christian Larsson sjekker ferdig produkt mot tegninger før det transporteres til Norge

Norge foran

Selv om det er store likheter mellom Norge og Sverige innen VA er det enkelte forskjeller i hvilke produkter som ønskes. Byggeaktiviteten i Norge er stor og veiutbyggingen er offensiv, med stort behov for f.eks. kulverter i PE. Spesialbygde pumpestasjoner og kum-emner leveres i forbindelse med bygg og infrastruktur.
– Vi forventer kanskje ikke at lillebror Norge skulle utfordre Sverige på kreativitet og tempo. Men innen VA og VVS har Norge fått et renomme for å ta i bruk nye ideer og nye løsninger. Den norske siden er på hugget og viser stor grad av innovasjon.
Det er veldig mange dyktige entreprenører i Norge, og innen VA vil jeg påstå at vi kanskje har verdens beste rådgivere. Norge er vannets land, og kreativiteten blomstrer. Vi vet jo det er store utfordringer som må løses, innen flom og overvann, og med vårt produktutvalg løser vi det meste, ikke minst med en sterk prosjektavdeling her ved fabrikken, forteller salgssjef Robert Osvaldsen ved Uponor, som jevnlig er innom sine svenske kolleger i Fristad utenfor Borås, der fabrikken, kundeservice og spesialverkstedet ligger.

Dobbeltvegget PE-rør i diam 2000 mm til fordrøyningsbasseng på Ringsaker

Høy aktivitet

Det er ingen hemmelighet at det Norge de siste par årene også har vært høyere aktivitet innen VA og bygg enn på lenge.
– Vi føler et bra trykk fra kundene, og heldigvis prioriterer Uponor alt som skal til av ressurser på å komme norske kunder i møte. Den nordiske modellen med å betjene begge land har vært vellykket. Samtidig har flere av våre standard produkter slått an. Vi har hatt suksess med flerlagsrør som Weholite og IQ. Samtidig ser vi at kundene stadig viser at det setter pris på vår miljøprofil, ved fabrikken i Borås har man for lengst lagt PVC vekk for godt, sier Osvaldsen.

Ofte i forbindelse med bestilling av store rørdimensjoner, og i forbindelse med tilpasninger av kummer og lokale anlegg er det kommunikasjon og utvikling av smarte løsninger. Det kan være bygging av kummer til store pumpestasjoner, store fordrøyningsmagasiner, dagvannstanker eller kum-emner. Dimensjonene spenner fra 16 mm rør opp til diameter 3,5 meter.
– Vi har mange års erfaring med å hjelpe norske kunder, vi opplever sjelden vanskeligheter. Vi er blitt gode på norsk etterhvert, og det går «jättebra», sier konstruktør Malin Johansson som jobber mye med norske prosjekter og kunder.

Salgssjef Roberg Osvaldsen og Soile Kankanpää, VP i salg og markedsføring Uponor i Norden

Grenseløst

Andelen prosjekter med utstrakt bruk av skreddersøm er i økning. I takt med økende krav til effektivitet og kort anleggstid ønsker stadig flere entreprenører alt kappet og klart.
– Med tidens kommunikasjonsløsninger blir tegninger sendt over grensen i løpet av minutter, og når tegninger er godkjent kan vi sette igang. Om det er prekært kan vi starte produksjonen med en gang og allerede neste dag er varene på byggeplass i Norge. Men da bør man også ha tenkt ferdig, sier Christian Larsson, som sjekker at tegninger og ferdig produkt stemmer før varene går til Norge.
– Vi som jobber i Norge føler at fabrikken og folkene i Fristad er våre egne. Det er lett å finne tonen. Når vi avlegger fde besøk er det som å komme hjem, ja som om det er like mye vår fabrikk, så er det da heller ikke langt, det er tre timer på veien fra kontoret på Vestby, forteller Robert Osvaldsen, som minner om at hovedlageret også befinner seg i Fristad utenfor Borås.

Når det er behov for spesialkompetanse stiller Uponor med en egen entreprenørgruppe som tar seg av krevende oppdrag med alt ansvar. Dette koordineres fra Vasa i Finland.