Annonsørinnhold
VAnytt Brandstory er et annonseprodukt produsert etter gjeldende retningslinjer
Olimb Rørfornying: Gode råd om ledningsfornyelse trenger ikke være dyre
Liten kommune? Trange budsjetter? Lite erfaring med gravefrie løsninger? Å tenke smart fornyelse av vann og avløp er ikke forbeholdt store byer og kommuner med store prosjekteringsbudsjetter. Kunnskap og råd om gravefri ledningsrenovering er tilgjengelig for alle som vil lære.
Norsk ledningsnett er i kritisk forfall. Til tross for at «alle» er enige om at fornyelsestakten på vann- og avløpsnettet må opp, går det fortsatt tregt i mange norske kommuner.
Det sier seg selv at å grave opp alle elendige ledninger er en håpløs oppgave. Grøftefri ledningsrenovering, eller NoDig, som det også kalles, er derfor en teknologi som er godt egnet til å få opp fornyelsestakten i VA-nettet.
NoDig får opp farten på fornyelsen
Med NoDig-metoder kan eksisterende ledninger fornyes og nye rør bli etablert med minimal inngripen i miljø og infrastruktur. NoDig-metoder har dessuten normalt en langt raskere gjennomføringstid enn tradisjonell graving.
– Ved å ta i bruk gravefrie metoder vil kommuner oppleve at farten på ledningsfornyelsen går opp, samtidig som kostnadene og utslippene holdes nede, sier Svein Rune Myhre, Salgs- og produktsjef for rørfornying offentlig VA i Olimb Rørfornying AS.
Økt fornyelsestakt gir mer effektiv avløpsrensing
Nye avløpsdirektiv setter strenge krav til avløpsrensing. Innlekking av fremmedvann gjennom sprekker og brudd på ledningsnettet setter renseanlegg under stort press, og overløp av urenset avløpsvann kan havne i fjord og andre resipienter.
– Ved å få opp farten på ledningsfornyelsen reduseres mengden fremmedvann som blir fraktet til renseanleggene. Det gir mer effektiv rensing, mindre utslipp til resipienter og lavere kostnader til oppgradering av renseanlegg, sier Myhre.
Like aktuelt for små kommuner
Etter hvert som flere kommuner har fått øynene opp for de mange fordelene ved å minimere graving, har NoDig-metoder blitt mer vanlig i ledningsfornyelse og etablering av nye ledninger. Likevel er det mange kommuner som fortsatt har til gode å gjennomføre et eneste NoDig-prosjekt.
– Det er betegnende at det er store kommuner og de største byene som benytter seg mest av gravefrie løsninger i dag, men metodene og fordelene er minst like aktuelle for mindre kommuner og kommuner med spredt bebyggelse, forklarer Myhre.
Mangler kunnskap
Kunnskap om grøftefri ledningsrenovering er en kritisk faktor for å få opp fornyelsestakten på vann- og avløpsnettet, men mange kommuner har liten eller ingen erfaring med grøftefri rørlegging. Det er også en også en utfordring å få tak i ingeniører som kan prosjektere og følge opp NoDig-prosjekter, spesielt i mindre kommuner.
– Vårt mål er at langt flere kommuner, uansett størrelse, skal tenke smartere ledningsfornyelse. Da må kunnskapen om mulighetene i kommunene økes, og terskelen for å prøve nye ting ned, fortsetter Myhre.
Deler gjerne kunnskap med ledningseiere
Som entreprenør og innovatør innen NoDig-faget i mer enn 50 år, har Olimb Rørfornying opparbeidet en betydelig kompetanse og erfaring når det gjelder gravefrie løsninger.
– For å øke nysgjerrigheten og senke terskelen for å ta i bruk NoDig-metoder i norske kommuner, deler vi derfor mer enn gjerne av vår kunnskap med ledningseiere, konsulenter og rådgivere. Kontakt oss om dere ønsker et lærerikt foredrag, lunsjtreff eller fagdag med gode råd om gravefri ledningsfornyelse. Hos oss er det lav terskel for å ta kontakt og spørre om det dere måtte lure på, smått eller stort, sier Myhre.
Les mer om rørfornying av offentlig VA og kontakt Olimb Rørfornying